Vodník a Matěj

03.12.2010 21:27

Když je ve mlýně vodník, může být tak i tak. Je-li to vodník veselý a k lidem účinlivý, bývá mlynáři k užitku. Zato když je vodník mrzout a nelida, může se mlynář rovnou vystěhovat. Aspoň to tvrdil pan otec z dolního mlýna a ten to musel vědět, protože takového vodníka měl.
Co ve mlýně nepřibili, to vodník ukradl. Když bylo nejvíc napilno a kolo se zastavilo, zase v tom měl prsty. Nahnat mlynáři dobrou vodu ho nenapadlo. Ale měnit se v ohnivého koně a strašit chasu, na to byl chytrý dost. Ve dne lákal děti na pentličky, v noci dupal a řehtal, že se nedalo spát.
Tenkrát zrovna přišel do mlýna sekerník Matěj. Byl to chasník silný za tři chlapy a chytrý za deset. Ani čerta se nebál, natož vodníka!
Mlynář ho rád přijal. Sekerníka zrovna potřeboval a tenhle vypadal, že umí vzít za práci. I Matějovi se ve mlýně líbilo. Jídlo bylo dobré, hospodář chasu nešidil. Jen těch nočních výtržností měl Matěj brzy dost.
„Pane otče," řekl mlynářovi, „ten vodník musí pryč!"
„To vím taky," vzdychnul mlynář, „jde jen o to, kdo ho vyžene."
„Nechte to na mně," prohlásil Matěj a hned se do toho dal. Po obou březích nakladl oka na zajíce tak šikovně, že ještě téhož večera se vodník chytil za nohu. Matěj přiběhl s těžkou sukovicí a jak ho mydlil tak ho mydlil, dokud neslíbil, že bude dělat dobrotu.
Jenže, sliby - chyby. Přes noc vodníkovi otrnulo a hned ráno začal zlobit zas. Sotva však vylezl na hřídel aby zastavil mlýnské kolo, vysypal mu Matěj shora ze mlýnice pytel mouky na hlavu.
Vodník se lekl, skočil do vody a toho dne už se neukázal. Ve vodě se totiž z mouky udělalo těsto. Vodník ho měl plné oči, nos i uši a dokonce i frak. Všichni kapři ho museli obírat, aby nevypadal, jako když ho uplácali pekaři.
„Do třetice všeho dobrého," smál se Matěj. Ještě týž den namazal lepidlem stavidlo v místech, kde vodník nejraději sedával. Pak se schoval za křoví a čekal, co bude.

 

Ale ničeho se nedočkal.
Tou dobou už vodník šlapal do jiného mlýna –
a víc o něm nikdo neslyšel.
Proč? Jsou dvě možnosti, každá jiná:
buď se polepšil - nebo tam nepřišel.