Sedmero krkavců

04.10.2010 21:15

V jednom lese žilo sedm bratří a jejich sestra Bohunka. V té sestře našel zalíbení černý myslivec a chtěl ji za ženu. Ale ona ho odmítla, neboť to byl nedobrý člověk a šla o něm pověst, že je čaroděj. Když pak ještě dál dotíral, bratři ho vyhodili ze dveří.
Tu se myslivec zle rozlítil. Bratry na místě proměnil v krkavce a sestře se vysmál: „Ještě ráda za mnou přijdeš, abych ti bratry vrátil!" Pak odešel a ponechal ji jejímu neštěstí.
V noci měla Bohunka sen. Zjevil se jí nejstarší bratr a pravil: „Chceš-li nás, sestřičko, vysvobodit, musíš natrhat kopřivy holýma rukama, utkat z nich plátno a každému z nás ušít košili. Nesmíš ale při tom promluvit, jinak bude všecko nadarmo."
Bohunka tím snem tak pookřála, že se hned nazítří dala do díla. Ruce měla samý puchýř, ale trhat nepřestala, dokud kopřiv neměla dost. Pak sedla ke kolovrátku a upředla příze, kolik bylo třeba. Z té příze pak utkala plátno a začala šít.
V pilné práci rok uběhl jak den. Bohunka už šila poslední košili. Ruce, ožehlé kopřivami měla v jednom ohni, ale očí jí zářily radostí, neboť věděla, že už brzy se s bratry shledá.
Zato černý myslivec soptil. Celý čas Bohunku tajně sledoval. Doufal, že když se bolesti nebojí, aspoň slovem svoji snahu zmaří a přece přijde za ním. Ale teď byl jeho nadějím konec. Dívka práci končila a on neměl moci, aby jí v tom zabránil.
A tak, pln temné zloby, běžel ke králi a oznámil, že v lese žije dívka, která čaruje a svými kouzly lidem škodí. Král se rozhněval a poručil čarodějku upálit.
Na poslední košili už scházelo pár stehů, když lidé přišli pro Bohunku s křikem a hrozbami. Měla se čím hájit, ale mluvit nesměla. Mlčky jim vyšla vstříc, odevzdána v osud.
V tu chvíli zašuměla mocná křídla a sedm krkavců se sneslo, každý nu svou košili. Jen se jí dotkli, proměnili se v statné mládence a hroziví* mi semkli kolem sestry.
Lidé se zprvu polekali. Ale když se dověděli, co doopravdy bylo, šli hledat pravého viníka.
Černý myslivec však nečekal. Když bylo jeho kouzlo zlomeno, nemohl už Bohunce škodit.

 

A tak zmizel - a už nepřišel.
Víckrát ó něm nikdo neslyšel.